I den här artikeln funderar jag över om vi har lagt planeringen och långsiktigheten på hyllan. Är tiden den mest dyrbara vi har idag? Och om det är så, vad är det som vi förlorar i det långa loppet.

Nya kampanjer. Omni-channel. Mer innehåll. Kortare ledtider. ”Smart-ass” kunder. Tiden räcker inte till allt. Betyder det att vi har lagt planeringen och långsiktigheten på hyllan? Kan vi göra det?

Allt går fortare och fortare. En kollega på en marknadsbyrå beklagade sig häromdagen att de har kommit på en bra kampanjidé men det kostar för mycket. Om boxen ska produceras i Sverige kostar det över tvåhundra kronor jämfört med en kostnad på två kronor men med två månaders leveranstid från Kina. Kunderna har ingen framförhållning, nuförtiden är det korta ledtider som gäller. Allt ska produceras och fixas nu, på en gång. Snabba kampanjer. Snabba puckar. Snabba resultat.

Sociala medier. Där är det också ”nuet” som styr. Oftast i alla fall. Samtidigt som kontinuitet och relevans är två viktiga ingredienser om och när du engagerar dig eller dina kunder och partners på sociala medier. Du kanske bevakar andras inlägg om företaget eller från dina konkurrenter, kommenterar inlägg eller aktuella händelser, twittrar om något som händer dig eller bloggar om nyheter, nya produkter, trender och om dina tankar och känslor. Men hur hänger alla dessa små men mycket viktiga aktiviteter samman och hur mycket av dessa är en del av en större plan?

TIDEN – DEN DYRBARA!

När jag häromdagen beställde nya prylar på nätet valde jag expressleverans (leverans samma dag som man beställer innan kl 14) fast egentligen kunde jag ha valt fri frakt och fått hem paketet inom två, tre dagar. Eller ta TV-serier. Mina söner älskar serier och tidigare har vi tillsammans tittat på dem, väntat och längtat efter nästa avsnitt, gissat vad som kan hända eller inte hända. Nu finns det plattformar där alla avsnitt släpps och konsumeras på en gång!

Googles köp av Timeful är ett annat exempel som fick mitt hår att resa sig en smula. Om jag förstår det rätt, så behöver jag med deras nya AI teknik bara notera att jag vill hinna med träning tre gånger i veckan, ringa mamma en gång om dagen, göra vårstädning och att det vore roligt att vara spontan och lite ”wild and crazy” ibland. Då kommer dessa aktiviteter automatiskt att planeras in i min kalender bland alla andra måsten och möten som andra (eller jag själv) har bokat in redan. Den kommer också att lära känna mig och mina preferenser med tiden. Jag är lycklig, ingen stress, allt hinns med. Men det är ändå jag som ska hålla koll på ”The Big Picture”, alltså helheten, eller?

PLANERA, VÄNTA OCH LÄNGTA – DET ÄR HALVA FÖRTJUSNINGEN

Jag hörde på radio att de som beställer sista minuten-resor upplever resan mindre bra och ger den lägre betyg efteråt än de som har planerat resan ett halvår eller ett år i förväg. Att längta efter något betyder inte alltid att vi slösar bort vår dyrbara tid. Att se fram emot något gör att vi kommer prata om det. Det skapar förväntningar och vi kommer att fylla tiden fram till händelsen med att planera och spendera därigenom tiden bättre. Att skynda långsamt, att planera, ta ett steg bakåt eller bara stanna upp en liten stund och sätta saker i ett större perspektiv betyder att vi kommer att kunna hålla kursen och se till att helheten och resultatet blir ännu bättre. Så låt oss längta lite mer IRL – In Real Life!