Fick ett riktigt intressant brev i lådan häromdagen som gjorde att marknadsföraren inom mig vaknade till liv. Hur tänkte dom nu? Och hur hänger det här ihop?

Det var ett brev adresserat till mig, från den stora e-handels siten Zalando, där jag köpt flera prylar på senare tid och därefter blivit överöst av e-mail och andra elektroniska erbjudanden oavsett vilken webbplats jag befunnit mig på.

Denna överbearbetning får i alla fall motsatt effekt på mig, vilket gör att jag tappar intresset och har aldrig responderat på vare sig ett e-mail eller klickat på någon banner från Zalando. Däremot fick detta ”snigelposterbjudande” mig att reagera, vilket innebar att jag öppnade brevet omgående av ren nyfikenhet. Där låg självklart ett personligt riktat erbjudande till mig, som var tillräckligt intressant vilket faktiskt gjorde att jag beställde en produkt direkt. Dvs precis tvärtemot den reaktion jag uppvisat på deras många elektroniska erbjudanden

Jag har funderat en del på effekten av detta, och kan konstatera att jag själv alltså är ett bevis på att kombinationen av det ”nya moderna” sättet att handla alla möjliga produkter på, dvs på nätet. Vilket dessutom blir allt mer smidigt och enkelt med fri frakt, öppet köp m.m. Kombinerat med det ”gamla traditionella sättet” att marknadsföra sig brevledes är en alldeles utmärkt kombo.

Det är dock, som vi alla vet, ett mycket mer kostsamt sätt att nå kunderna, men har man resurser och budget så är åtminstone jag ett bevis på att det fungerar utmärkt som ett komplement till det digitala bruset. Och som jag tidigare påpekat så är bruset idag så högt att det är näst intill omöjligt att göra sin röst och sitt erbjudande hört, varför ett ”nygammalt” knep kan vara värt investeringen.

Detta visar också att även om allt det nya inom marknadsföringen,MA, content marketing, account based marketing, SCO m.m. som i sig är jättespännande och öppnar oanade möjligheter för oss marknadsförare, så finns det även fortsatt en plats för traditionella metoder.

Kanske är kombinationen av ett personialiserat fysiskt utskick och den smidiga och utmärkta e-handelsplatsen ett vinnande koncept för min typ av ”persona”, och sådana som mig finns det ju fortfarande ganska många av…..