Vad har hänt med oss människor? Trots att vi alltid är tillgängliga och kan hantera transaktioner hela tiden oavsett när och var vi befinner oss, så har vi INTE TID…??

Jag brukar alltid hävda att det finns inget som heter ”jag har inte tid” för tiden är konstant och det handlar alltså om att prioritera den tid som finns. Dock börjar även jag fundera på om jag har haft fel i alla år, för nu har ingen tid och alla påstår att tiden går så fort.

Vad beror då detta tidstypiska fenomen på ?

Eftersom jag dock fortfarande vidhåller att tiden är konstant så måste det handla om prioriteringar. Och bland dessa prioriteringar så är jag övertygad om att våra näst intill omänskliga tillgänglighets strävanden är en av de största bovarna i dramat. Att försöka jobba koncentrerat och fokuserat oavsett om du sitter för dig själv på kontoret eller om du sitter i ett viktigt möte, så är det oerhört svårt när det plingar i mailen i datorn, plattan eller telefonen hela tiden. När många dessutom inte kan acceptera att man inte svarar omgående, svarar du inte i telefonen så får du nästan alltid ett sms som frågar varför du inte svarar osv. Detta gör självklart utmaningen ännu större.

Jag har hört att forskare säger att varje sådant avbräck i koncentrationen tar 5-10 min för att komma tillbaka till där man var tidigare. Då kan man kanske förstå utmaningen och att det tar lång tid att få nåt’ gjort, och att vi därmed inte ”har tid”….

Har dock till min glädje uppfattat vissa tendenser om att vi nu börjar se en återgång till det som en gång var självklart, som tex att:

 • Man svarar inte i telefon under ett gruppmöte eller en lunch med en kund/kollega. Man har inte ens ljudet eller telefonen i sikte.
  • Man låter istället samtalet gå till voicemail, så man kan lyssna av det i lugn och ro när man har avslutat mötet eller lunchen. Var sak har sin tid.
 • Man har inte sin bärbara dator eller platta uppe under gruppmötet, för ”att ta anteckningar” eftersom koncentrationsförmågan och fokuset minskar drastiskt och man deltar inte aktivt i mötet på samma sätt.
  • Använd papper o penna till det viktigaste och delta därmed aktivt i diskussionen, så går mötet både smidigare och snabbare för att komma fram till önskade resultat
 • Man lämnar meddelanden i voicemail om man vill att personen ifråga skall ringa tillbaka, vilket blir allt mer ovanligt
  • Om man tidigare lät bli att lämna meddelande, så var det ett bevis på att det inte var så viktigt varför man inte förväntade sig att personen behöver ringa tillbaka.
  • Anger man däremot sitt ärende så gör det också att personen ifråga kan ha en möjlighet att prioritera sina missade samtal på ett effektivt sätt, och därmed spara tid.

Detta löser självklart inte alla våra utmaningar med att hinna med så mycket som möjligt, men jag är övertygad om att företag som är seriösa i sin personalpolitik och i sin kundservicesträvan skulle vinna mycket på att införa ”kurser” i telefon- och datorvett för sina anställda. Det ger garanterat både trevligare arbetsklimat för de anställda och ökad kundservice till sina kunder, eftersom man har tid med dom…..