Jag vill börja med att använda mig av ett citat från en av mina gamla chefer, Intels legendariske CEO Andy Groove, då Intel gick som bäst och dominerade processormarknaden så myntade han begreppet ”only the paranoid survives”. Jag tycker uttrycket passar alldeles utmärkt i dessa tider då förändringstempot är högre än någonsin och utvecklingen går allt snabbare.

I dagens företagsmiljö, oavsett bransch, gäller det verkligen att vara vaksam och, som sagt, nästan paranoid för att inte missa nästa trend och halka efter konkurrenterna, vilka dom nu är. Det dyker ju upp nya vassa konkurrenter hela tiden. Detta visar sig väldigt tydligt i IT branschen, där jag verkat i många år. Det finns åtskilliga exempel på företag som varit framgångsrika och även dominerande inom sin nisch och som haft många fantastiska år med tillväxt och lönsamhet, som därmed trott att det skall vara för evigt. Men det visade sig inte riktigt stämma överens med verkligheten.

Kommer ni ihåg dessa marknadsledande tillverkare?

  • 3Com – var länge dominerande inom LAN, och de som ”ägde” ethernet och andra kommunikationslösningar.
  • Novell – var den tydliga marknadsledaren på serveroperativsystem
  • Palm – ”uppfann” handdatorkategorin med sin Palm-pilot och var helt dominant under några år

Listan kan göras mycket längre, inte minst med ytterligare några PC-tillverkare, men man kan konstatera att det som kännetecknar företagen är att man gick från en dominerande position till att i de flesta fall försvunnit helt från marknaden.

I motsats till dessa så kan jag för rättvisans skull även räkna upp ett antal företag som istället lyckats anpassa sin affär enligt marknadens nya krav och villkor, och som numera kanske till och med är mer framgångsrika än under sin förra storhetstid.

  • IBM – som tidigare var ett utpräglat hårdvaruföretag med allt från stordatorer till skrivmaskiner, men idag är ett av världens största och framgångsrika konsultbolag.
  • Apple – no comments.
  • DGC – är vårt utmärkta svenska exempel på ett företag som tidigare var mycket framgångsrika ”pc-byggare”, men som gjort en ”total remake” och är idag en systemintegratör inom både IT- och telefonilösningar.

Det jag med dessa exempel vill belysa är att det krävs både anpassningsförmåga och vaksamhet för att inte somna in och enbart fortsätta i gamla banor. Detta är speciellt viktigt i dagens oerhört höga tempo där digitaliseringen öppnat många möjligheter för helt nya affärsupplägg och företagskonstellationer. Dessa skapar givetvis många nya företag men skördar också många offer bland de som inte hänger med. Lägger man till att ”vi som varit med ett tag” sitter på många ledande positioner och inte riktigt har örat mot marken, då är det lätt att man inte rekryterar in den kompetens i företaget som är nödvändig för att anpassa sitt arbetssätt gentemot kunder och leverantörer. Samtidigt riskerar man att missa möjligheten som kanske är viktigare än något annat, dvs förmågan att vara en ”attraktiv arbetsplats” för unga hungriga medarbetare i den nya internet-generationen.

Jag är ganska övertygad om att det till stor del var den falska tryggheten och kanske ett mått av självgodhet som var huvudorsakerna till att den översta kategorin av företag inte är med oss längre.

Så för att undvika att upprepa detta misstag, vill jag återknyta till Andy Groove citatet, ”only the paranoid survives”. Det vill säga, oavsett vilken bransch, storlek på företag, geografisk marknad man verkar på och hur lyckosam man är idag, så krävs det att man med jämna mellanrum tittar självkritiskt och ”open minded”på sin verksamhet, omvärlden och affärsidén för att säkerställa att inte bli tagen på sängen. En uppdatering av företagets affärsplan var 6:e månad är ett absolut måste i dagens affärsklimat, särskilt för er som verkar i IT-branschen. Och glöm då inte att se till att affärsplanen kan kommuniceras i ett format så att alla i verksamheten får ta del av det väsentliga istället för att det är en ”hemlighet” enbart för ledningsgruppen. Använd gärna affärsplanen som huvudtema på nästa kick-off så har ni stora chanser att slippa bli ett av de som vi kommer ihåg från förr.

”A Kodak moment” är inte längre ett ögonblick som behöver förevigas utan ett exempel på hur snabbt det kan gå utför.