Osvenskt, så ärligt – många känslor när det en morgon dyker upp ett mail om en kundundersökning. Normalt tycker nog många med mig att det är lite drygt med kundundersökningar, deltager mer om det verkligen fyller ett syfte och att det finns någon payback för egen del! Om ej så blir det delete-knappen!

Men här kommer då ett mail som osminkat beskriver en kundundersökningen med ett krasst och naket huvudsyfte – detta mediabolag (www.breakit.se) behöver leverera sina annonsörerna bättre information om mig som läsare.

Samtidigt så drar dom tråden ett steg vidare och beskriver logiken att nöjda annonsörer skapar ekonomi att fortsätta producera vasst, vaket nyhetsmaterial vilket dom gör. Att kommunicera detta budskap på ett rakt och tydlig sätt är ett grepp som jag gillar. Ekosystemet och logiken för mig är tydlig och klar och man hymlar inte med det, m.a.o inga runda omskrivningar.

Snabbt har Breakit i sitt mail deklarerat tre statement;

  1. Yes, hjälp oss hålla våra annonsörer nöjda
  2. Yes, nöjda annonsörer ger oss ekonomi att skapa ännu vassare artiklar i framtiden,
  3. Yes, delta i undersökningen för att stötta vår fortsatta resa

Vi har kommit i en tidsanda där vi som konsument eller köpare är betydligt noggrannare än tidigare med att  säkra upp att vi inte blir lurade. Vi vill inte i reklam eller andra kommunikativa sammanhang betraktas som vi vore dumma i huvudet, eller att vi sitter med en strut på knoppen och ler samtidigt som vi lurats upp på läktaren! Vi premierar idag helt enkelt ärlighet och rakhet. Debatten om fake news spär på, min spaning är att vi omedvetet har blivit mer kritiska till allt vi läser just nu. Det kan också göra att mailet från Breakit blir så förlösande naket ärligt och något man lätt sympatiserar med.

Om vi på detta tema flyttar oss in i den moderna säljaren som skall lyckas i det nya säljlandskapet så tror jag vi har en del att lära av denna story. Nu handlar ovan kommunikation om en enkel kundundersökning, jag tänker på tema kommunikation och relevans på alla företagspresentationer som visas upp varje dag som i många fall ångar av floskler! Det finns flera böcker som berör ämnet om kommunikation som bygger på insikten att mottagaren är en kritiskt granskande individ med information i kvadrat att välja ibland. Boken ”The Challenger Customer” talar återkommande om vikten av att vara relevant och samtidigt skippa gamla högtravande värdeord som luktar ”floskler”. Den nya moderna köparen ogillar gamla tiders ”vi är bäst och störst”-slogans, dom kräver att förstå vilka konkreta värden vi kan leverera! Ofta är den gamla typen av kommunikationsformat skapad utifrån någon önskad bild av vad företaget ville vara eller helt enkelt en skev självbild av sin egna organsationens förmåga! Eller är det så enkelt att när värdeorden togs fram så var scenariot en oinformerad kund där det kalkylerades att kunden okritiskt söp in den info som levererades?

Att idag vara ute och uppta dyrbar tid hos våra kunder och köra presentationer som är fluffiga fungerar inte längre  – den nya köparen kommer kritiskt granska dig uppifrån och ner och orden du lägger fram kan om dom inte är trovärdiga  istället arbeta emot dig. Se till att skriva om era presentationer, fundera på vad ni står för, var ärliga mot er själva och se till att hitta den kraft och värden just ni kan leverera. Glöm inte i denna process att kunden är något annat idag mot tidigare genom att dom är mer pålästa och krävande – och glöm inte, längs tidslinjen blir dom än mer insiktsfulla.

Jag tror också tiden är här där vi alla förstår att en ny sajt som Breakit och dess härliga gratisartiklar inte kommer fram utan att det kostar någonstans – jag som läsare är då beredd att ”betala tillbaka” genom att vara mer tillmötesgående.  Men det är jag först då jag känner ärlighet och relevanta förklaringar –  då vaknar mitt intresse för att stödja än mer än om det hade varit vanliga ”flosklers”. Men allt utgår självklart ifrån – gillar jag tjänsten/produkten dom levererar – som vanligt måste man ha en produkt/tjänst som står sig i konkurrensen, här finns ingen genvägen!  Att tillföra tydliga värden åt din kund är det basala, utan det så spelar det ingen roll om du är  relevant eller arbetar med floskler – du kommer förlora oavsett!

Vi från Antoma hjälper våra klienter att utveckla sina sälj -och marknadsorganisationer –  att vara bollplank och guide för att  skapa moderna, relevanta presentationer eller kompletta kommunikations-upplägg. Allt självklart baserat på den moderna kunden syn och värderingar i det nya digitala landskapet där vi oftare möter en påläst, insiktsfull kund. Vill du veta mer, tveka inte att höra av dig så kommer vi gärna ut och berättar mer.

Bästa hälsningar

/Anders Bergström
Founder Antoma AB & Rektor Atea Affärsakademi