På Antoma möter vi ständigt företag som är i förändring, eller i alla fall mer eller mindre har behov av det. Verkligheten mitt i den digitala revolutionen kräver helt nya sätt att tänka, vi är på väg från en produktbaserad miljö till en som bygger på tjänster och kunskap. De mjuka värdena blir avgörande i leveransen. Och alla i hela kedjan måste inkluderas, medarbetare, återförsäljare och användare, helt enkelt samtliga människor som är involverade i en leverans.

Säljprocessen består inte bara av säljare och kund, den handlar om kundens totalupplevelse. För att det ska kunna gå att lita på en produkt måste hela sammanhanget genomsyras av kvalitet, det inkluderar även saker som marknad, support och ekonomi. Det ska vara kvalitet rakt igenom hela ledet. Då går det till exempel inte att skicka ut felaktiga fakturor eller ha en återförsäljare som gör ett dåligt jobb. Alla blir medansvariga till kundens upplevelse.

För att lyckas måste alla i processen vara engagerade och delaktiga. Enligt en gallupundersökning är det generellt färre medarbetare som är engagerade än de som motarbetar företaget. Lyckas företaget däremot fördubbla antalet engagerade kan företagets vinst mer eller mindre tredubblas.

Det skrivs och pratas mycket kring den moderna säljaren men är det egentligen någon som kan tala om hur morgondagens säljare skall arbeta? De sista åren har det fullkomligt exploderat i nya uttryck och kanaler för att bära ut företags tjänster och produkter, t.o.m. Presidentens familj på andra sidan Atlanten använder sitt ämbete till att marknadsföra sin familjs produkter.

Den stora frågan är om morgondagens säljare är just bara en person? Kanske morgondagens säljare är det företag som förstått att alla led i kommunikationen till sina kunder är just den moderna säljaren.

Jag hade förmånen att, via ett uppdrag, träffa ett modernt IT företag i Växjö i slutet av februari. Jag hade ett bokat möte med en av de ledande personerna för att genomföra en intervju kopplat till en marknadsundersökning vi på Antoma genomför. Med andra ord, jag som person var ingen kund eller viktig leverantör, vart fall inte just då. Nåväl, min kontaktperson var inte tillbaka från ett möte så jag blev omedelbart hänvisad till en sittplats där de fixade en kopp kaffe till mig. Efter 5 minuter kom min kontaktperson, då de som tagit emot mig hade sökt upp henne samtidigt som jag väntade på kaffet. Observera, detta var 15 minuter innan utsatt tid för mötet. Kände jag mig väl mottagen eller? De har fattat att idag kanske jag inte är kund men vem vet vad för roll jag har i morgon? De kanske också förstår att jag skriver blogg då och då:-), med andra ord en säljande organisation.

Är ju inte raketforskning men i vart fall tror jag att de som lyckas i morgon har förstått betydelsen av att alla led i företaget är engagerade i vararandra, företaget och allra mest i sina kunder!
Morgondagens säljare är helt klart hela företaget från support – leverans – försäljning & ekonomi och detta tillsammans, de företag som kan förverkliga detta är morgondagens vinnare! Lite som en besättning på en segelbåt, alla har en viktig funktion och alla funktioner bidrar till framgång, i team och försäljning!

Vi från Antoma hjälper våra klienter att utveckla sina sälj -och marknadsorganisationer – att vara bollplank och guide för att skapa moderna, relevanta presentationer eller kompletta kommunikations-upplägg. Allt självklart baserat på den moderna kundens syn och värderingar i det nya digitala landskapet där vi oftare möter en påläst, insiktsfull kund. Vill du veta mer, tveka inte att höra av dig så kommer vi gärna ut och berättar mer.